Nyheter

Angående varmvattnet och kalla element

I förra veckan gick styrningen till vår cirkulationspump för varmvatten sönder. Det ledde till att vi inte fick ordentligt varmvatten i främst A-uppgången. Vi hade hantverkare på plats i förra veckan som försökte lösa problemen.

Cirkulationspumpen ser till att det cirkulerar varmvatten i varmvattenkretsen, dvs ledningarna fram till din lägenhet. Därför kommer varmvattnet i vanliga fall snabbt när du vrider på kranen. Om cirkulationen stannar så svalnar vattnet i ledningarna fram till din lägenhet och då måste du tömma ut allt det vattnet som svalnat innan du får nytt varmt vatten. 

Som vi förstod det på hantverkarna så driver pumpen även varmvattnet som värmer elementen, därför kalla element.

Elektroniken som styr pumpen består till viss del av halvledarbaserade komponenter, kretsar. Sådana har det blivit global brist på både p g a Corona som stoppade en del fabriker och p g a Ukrainakrisen för att Ukraina står för en stor del av råmaterialet som används i kretsarna. Därför är det svårt att få tag på komponenter till styrningen för pumpen.

Vi vet att våra hantverkare jagade komponenter i slutet av förra veckan men fick ingen rapport om hur det hade gått. Eftersom vi fortfarande inte har bra varmvatten utgår vi ifrån att de inte lyckades få tag i nya kretsar. Däremot förväntar vi oss att det löser sig i början av veckan som kommer.

/Styrelsen