Nyheter

Vår elleverantör Ellevio byter för närvarande ut alla elmätare. Ni bör ha fått ett meddelande om detta i era brevlådor. Ni behöver bekräfta den tid som de föreslagit eller ändra till en annan tid. Ni behöver inte vara på plats.

Föreningens mätare kommer att bytas 16/11 mellan 13-15 och då kan det komma att ske ett kortare strömavbrott i de anläggningar som går via föreningens elanslutning, t ex tvättstugan. Samma sak gäller för byten av era egna mätare, det blir ett kortare avbrott under den tid ni själva har bestämt med Ellevio.

Som flera av er säkert känt har vi problem med vår värmeanläggning.
Under fredagen har vår rörmokare gjort omfattande felsökning och lyckats identifiera orsaken.
Vi kommer nu att åtgärda felet så snart det någonsin går, men dessvärre kan det dröja ytterligare någon dag. Vi gör allt i vår makt att skynda på.
Vi ber om överseende med dessa olägenheter
Styrelsen

Hej

Nu har fönster-renoveringen kommit igång längst upp i C-huset.

Du behöver förbereda när det blir dags för dina fönster och du behöver fylla i denna beställningsblanketten för tilläggsarbeten: 1-Extra arbeten BRF Birger Jarlsgatan.xls - Kompatibilitetsläge.pdf 

Alla som fått anmärkning på att "Tilluftsventil saknas" ska beställa minst en Biobe-ventil per rum som inte är kök eller badrum. Detta beror på regler som kräver en ventil per rum, utom kök och badrum. I våra hus är det enklast är att sätta in en ventil i fönsterbågen, en Biobe-ventil. Det är ett jobb som de gör på verkstaden när de tagit ur dina fönster. Kostnaden för det bekostas av medlemmen eftersom fönsterbågen (utom utsidan) är medlems ansvar enligt stadgarna.

Vill ni passa på att få målat, byta glas eller annat så ser ni på blanketten vad som finns att beställa. Blanketten ska skickas in till Linus på e -post: Per post: Förrådsvägen 9, 181 41 Lidingö, minst en vecka innan era fönster ska åtgärdas.

Ordningen på renoveringen är C, A, B- uppgångarna. Vi börjar uppifrån och går neråt. Vi börjar i C eftersom vi behöver göra om OVK-besiktningen där. 

När det är dags för er att få fönstren urtagna kommer ni att få en lapp i brevlådan några dagar i förväg. Tänk på att ni ska ta bort allt som står i fönstret, blommor, lampor, gardiner och liknande, samt flytta undan möbler så att det blir rent på golvet 1,5 meter framför fönster och balkongdörrar. Fönstrenhålen kommer att täckas med "paraplyer" och tiden på verkstad för fönstren är uppskattad till 15-18 dagar.

/Styrelsen

 

Styrelsen har fått några frågor om värmen i lägenheterna och inget är ändrat sedan förra året.

Det som kan vara idé att kolla är att era element är luftade, dvs att det inte står någon luft i själva elementet. Det gör man enklast med en elementnyckel, finns att köpa på Clas Olsson för 50 kr https://www.clasohlson.com/se/Elementnyckel/p/Pr309787000

I ena sidan på elementet, högst upp, finns ventilen ni kan öppna försiktigt med nyckeln. Ha ett glas eller en kopp redo för det kan, och ska, komma vatten. Kommer inget vatten utan luft så fortsätt släppa ut luften tills det kommer vatten. Då har du luftat elementet och försäkrat dig om att det är fyllt med det vatten som kommer att bära ut värmen till din lägenehet.

Dock kommer det bara värme när det är kallt. Värmen på vattnet som pumpas runt i elementen värms med fjärrvärme.

Det funkar såhär enligt vår leverantör:

Om utetemperaturen varierar kraftigt från en dag till en annan kan värmesystem, som styrs av bland annat utetemperatur, ta lite tid på sig att anpassa sig. Därför kan innomhustemperaturen i perioder vara lägre än utlovade 20 grader. Kalla element behöver inte betyda att det är något fel. När temperaturen i lägenheten är 20 grader eller mer kan elementen bli kalla. För varje grad vi ökar temperaturen i våra lägenheter ökar energiförbrukningen vilket bidrar till en negativ miljöpåverkan och ökade kostnader för föreningen.

De tipsar också om några saker du själv kan göra för att påverka inomhustemperaturen i din lägenhet:

Ställ möbler en bit ifrån elementen och undvik att gardiner täcker dem. När luften kan röra sig fritt runt elementen sprids värmen lättare till resten av lägenheten.

Vrid termostaterna på elementen till max.

Se till att ventilationslock och tilluftsventiler vid fönstren är öppna. inkommande luft hjälper värmen förflyttas från elementen till hela lägenheten.

Lämna dörrar mellan rummen öppna eller på glänt för att få en jämn värmecirkulation i hela lägenheten.

 

Slutligen vill vi påminna om att huset är från tidigt 1900-tal, vi kommer inte att kunna hålla samma värme i lägenheterna som i nyproducerade hus.

 

Regler för mätning av temperaturt i läghenhet:
Temperaturen i en lägenhet mäts en meter från golv och som närmast en meter från yttervägg. En termometer på förnsterbrädan eller en som finns jupphängd mot en yttervägg visar inte en korrekt temperatur.